Tips temuduga Penting Yang Calon perlu tahu

Matlamat utama Hustleaim.com adalah untuk memberi idea dan membantu pembaca untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik dan kadang kala membuat perkongsian dengan syarikat lain yang berkongsi matlamat yang sama. Disini anda boleh ketahui lebih lanjut tentang kami.

Temuduga boleh dianggap sebagai peluang untuk mempamerkan kebolehan diri anda kepada bakal majikan sebelum dipilih bekerja. Penemuduga akan mengkritik, menilai kemahiran, kelayakan dan cuba melihat sama ada anda ialah individu yang paling sesuai untuk organisasi mereka.

Terdapat beberapa cara untuk membantu memastikan bahawa majikan memandang anda sebagai calon yang sesuai untuk pekerjaan itu. Berikut adalah 10 tips untuk membantu anda membuat persediaan sebelum ke temuduga.

1. Teliti industri dan syarikat.

Penemuduga mungkin bertanya bagaimana anda melihat kedudukan syarikatnya di dalam industri, siapa pesaing syarikat itu, apakah kelebihan daya saingnya dan bagaimana cara terbaik untuk bergerak lebih maju.

Oleh sebab itu, lebih baik memfokuskan pencarian pekerjaan anda hanya pada beberapa industri sahaja kerana itu menjimatkan masa dan lebih memudahkan untuk anda mengkaji dan meneliti syarikat dengan lebih mendalam.

2. Rancang pemakaian anda pada hari temuduga.

Perkara pertama yang akan dikira ketika temuduga ialah penampilan luaran anda. Sekiranya anda tidak pasti apa yang harus dipakai, tanyakan terlebih dahulu mengenai kod etika pemakaian di tempat kerja.

Cara yang selamat ialah berpakaian secara profesional, sopan, memilih warna yang bersesuaian dan aksesori yang menarik.

Sekiranya anda sering pergi ke temuduga, sudah pasti anda sudah tahu pakaian yang sesuai dan set pakaian itu akan membantu mengelakkan tekanan memikirkan apa yang akan anda pakai pada saat-saat terakhir.

3. Jelaskan sebab-sebab anda mahukan pekerjaan itu dan tonjolkan kelebihan diri anda.

Seseorang perlu bersiap sedia pada setiap temuduga dengan menonjolkan kelebihan sendiri seperti apa yang menjadikan anda calon terbaik untuk kedudukan tersebut.

Anda boleh menggunakan “Saya mempunyai kemahiran komunikasi yang baik. Sebagai contoh, saya meyakinkan seluruh kumpulan untuk menyiapkan tugasan … “.

Anda perlu meyakinkan penemuduga sebab-sebab anda menginginkan pekerjaan itu termasuk apa yang menarik minat anda mengenainya, ganjaran apa yang ditawarkan yang dianggap berharga dan kemampuan anda untuk pekerjaan itu.

Sekiranya penemuduga tidak menganggap anda benar-benar berminat dengan pekerjaan itu seperti sekadar acuh tidak acuh tawaran itu tidak diberikan walaupun anda sudah memenuhi kriteria yang dimahukan.

4. Bawa salinan resume pada setiap temuduga.

Salinan resume perlu dibawa semasa anda pergi ke setiap temuduga. Sekiranya penemuduga tersalah meletakkan salinan resume anda, sudah tentu anda menjimatkan banyak masa mereka dengan mengeluarkan salinan tambahan yang dibawa dan menyerahkannya kepada mereka.

Ini dapat menunjukkan kesediaan anda dalam pekerjaan dan menambahkan keyakinan untuk majikan memilih anda.

5. Jangan bertanya mengenai gaji atau kerja lebih masa.

Ketika hari temuduga anda, jangan menaikkan gaji kecuali jika majikan menaikkannya terlebih dahulu. Sekiranya mereka bertanya apa yang anda buat di tempat pekerjaan anda sekarang, berikan gaji atau julat gaji yang tepat.

Lebih baik juga anda menyatakan bahawa perbincangan gaji ini boleh dibincangkan pada waktu yang lain. Apa yang paling penting dalam temuduga adalah mendapatkan keserasian antara anda dan majikan.

Selain itu, jangan sekali-kali menyatakan keinginan untuk bekerja lebih masa bahkan untuk menunjukkan kesediaan untuk bekerja berjam-jam.

Penemuduga akan meragui kesungguhan anda untuk bekerja dengan cekap pada waktu kerja biasa apabila bertanya tentang kerja di luar waktu kebiasaan.

6. Bersiap sedia dengan soalan untuk diajukan kepada penemuduga

Temuduga kerja adalah penyelidikan mengenai pengalaman, pencapaian, dan keserasian anda dengan budaya syarikat. Tetapi ini juga peluang anda untuk mengetahui apakah syarikat itu sesuai untuk anda.

Anda dapat menunjukkan kepintaran dan kemahiran berkomunikasi dengan mengemukakan soalan yang bernas. Contohnya:

  • Apakah cabaran-cabaran yang dihadapi oleh syarikat?
  • Di mana anda melihat syarikat ini dalam lima hingga 10 tahun?
  • Apa makna kejayaan bagi anda dan syarikat?
  • Apa yang telah dilakukan oleh pekerja terdahulu dalam jawatan ini?
  • Saya percaya saya memang sesuai dengan syarikat ini. Jadi adakah ada perkara lain yang boleh saya lakukan untuk menghilangkan keraguan anda?

7. Tiba awal tetapi tidak terlalu awal pada hari temuduga

Lebih baik anda tiba pada hari temuduga kira-kira 5-10 minit lebih awal. Majikan akan menghargai ketepatan masa, dan jika anda tiba lewat walaupun satu minit, anda mungkin akan memberi satu tanggapan yang buruk tentang diri anda.

Namun, tiba lebih dari 10 minit lebih awal dapat memberi tekanan yang kepada penemuduga terutama jika mereka mempunyai bilangan calon yang ramai pada hari itu.

Datang terburu-buru akan memberi kesan negatif terhadap prestasi temuduga anda, jadi jika anda fikir mungkin terlambat, hubungi terlebih dahulu untuk memberi tahu mereka mengenai keadaan tersebut.

Sekiranya anda mempunyai alasan yang munasabah, kebanyakan majikan akan memahami bahkan mungkin menawarkan untuk menjadualkan semula waktu temuduga anda.

8. Sentiasa berjaga-jaga dengan bahasa tubuh anda.

Pelbagai perkara akan dinilai oleh penemuduga pada pertama kali mereka melihat anda seperti berpakaian dengan kemas, dari segi pandangan mata, berjabat tangan yang tegas, kedudukan postur yang baik, bercakap dengan jelas, dan jangan memakai minyak wangi yang terlampau.

Kadang kala lokasi temuduga adalah bilik kecil dan mungkin kekurangan peredaran udara jadi sudah tentu anda mahu penemuduga selesa dengan anda pada ketika itu. Paling penting anda perlu tenang dan senyum sedikit untuk menaikkan tahap keyakinan diri.

Jika ada beberapa penemudga di dalam bilik tersebut, anda perlu memberikan perhatian kepada orang yang sedang bertanyakan soalan kepada anda.

9. Pastikan anda merebut peluang pada lima minit pertama.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penemuduga mengambil keputusan mengenai calon dalam lima minit pertama temuduga dan kemudian menghabiskan sisa temuduga untuk mencari perkara untuk mengesahkan keputusan itu!

Oleh itu, apa yang boleh anda lakukan dalam lima minit itu ialah pastikan anda hadir dengan bersemangat dan bersungguh. Nyatakan penghargaan anda kepada penemuduga kerana masa yang diluangkan untuk menemuduga anda.

Ini kerana mungkin mereka sudah letih melihat banyak calon lain pada hari itu dan mungkin juga letih baru pulang dari urusan di luar negeri. Oleh itu, pastikan anda kekalkan momentum dan tunjukkan anda berbeza dari calon yang lain.

Selain itu, mulakan dengan komen positif mengenai syarikat seperti “Saya benar-benar menantikan pertemuan ini. Saya fikir (nama syarikat ) melakukan kerja yang hebat dalam (sebutkan bidang atau projek syarikat tersebut) dan saya sangat teruja untuk menyumbang tenaga dengan syarikat ini . “

10. Susulan Selepas temuduga.

Sebaiknya selepas menghadiri temuduga anda terus berhubungan dalam masa 24 jam. Emel kepada setiap penemuduga atau jika anda ingin memberikan hasil yang berkesan, hantarkan kad ucapan tanda penghargaan.

Dalam emel atau surat, ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana meluangkan masa, nyatakan kembali minat anda terhadap peluang tersebut, dan sebutkan satu topik dari catatan anda yang menyentuh bidang fokus penemuduga.

Penemuduga adalah manusia biasa juga. Setiap daripada anda mempunyai keinginan, kehendak dan tidak dinafikan merasa gementar ketika temuduga. Namun paling penting ialah lakukan yang terbaik dan bertenang, mendengar dengan teliti serta berkomunikasi dengan baik .

Apabila anda melakukan persiapan lebih awal, semakin baik tahap kesediaan anda ketika hari temuduga. Semoga berjaya!

Tinggalkan Pesanan

Ketahui lebih lanjut tentang Hustleaim.com

Tentang Hustleaim.com

Bukan Mudah Untuk Mudah
Klik Disini

Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita menghargai dan menemui jalan yang senang

Tan Sri Syed Mokhtar
Stay Updated

Dapatkan Tips Kewangan Yang terbaru dari Hustleaim.com