Idea perniagaan semasa Covid-19

Matlamat utama Hustleaim.com adalah untuk memberi idea dan membantu pembaca untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik dan kadang kala membuat perkongsian dengan syarikat lain yang berkongsi matlamat yang sama. Disini anda boleh ketahui lebih lanjut tentang kami.

Apa yang kita tahu sekarang dunia sedang dilanda oleh satu wabak pandemik yang menular di seluruh tempat tidak mengira siapa. Pelbagai pihak terkesan daripada wabak pandemik ini namun yang lebih terkesan ialah sektor ekonomi.

Ini kerana ramai pekerja sudah dibuang dari pekerjaan menjadikan mereka tidak dapat mencari pendapatan seharian.

Oleh kerana krisis ekonomi global ini berlanjutan, kemungkinan pelbagai perniagaan tidak akan kembali seperti biasa untuk jangka masa panjang. Malah aktiviti pembeli juga akan berubah.

Mereka akan merasa ragu-ragu untuk keluar dari rumah dan membeli-belah seterusnya memberi impak kepada operasi perniagaan secara keseluruhannya.

Jadi mesti anda terfikir bagaimana untuk mendapatkan pendapatan ketika situasi begini? Jangan risau, kami tahu penyelesaian masalah anda yang akan dibincangkan di dalam artikel ini.

1. Mengadakan perniagaan perundingan dalam talian

Sekiranya anda ialah seorang pemuzik, pakar diet atau pakar kecergasan, sekarang adalah masa yang tepat untuk menggunakan perkhidmatan anda dalam talian dan memperluaskan perkhidmatan.

Sangat mudah bagi anda untuk memulakan perniagaan perundingan dalam talian dari rumah. Anda boleh berhubung dengan pelanggan dari dalam rumah. Berikut adalah senarai beberapa idea perniagaan perundingan dalam talian yang disarankan:

 • Mulakan dengan kelas muzik dalam talian anda
 • Mulakan dengan sesi perundingan kecergasan anda
 • Mulakan dengan kelas memasak / roti dalam talian anda
 • Mulakan dengan perniagaan perunding pakar diet dalam talian anda
 • Mulakan kelas fotografi dalam talian anda

Mengapa idea perniagaan perundingan dalam talian?

Semasa tempoh pandemik ini berlanjutan, orang akan merasa sukar untuk keluar dan mengikuti kelas di luar kerana bimbang akan kesan wabak ini. Lebih-lebih lagi semasa fasa ini, orang ramai lebih tertarik mempelajari kemahiran baru yang dilihat lebih santai yang diadakan dalam talian.

Paling penting ia mudah dimulakan. Bagi menubuhkan perniagaan perundingan dalam talian, anda perlu membuat sedikit persediaan awal. Apa yang anda perlukan ialah:

 • Platform dalam talian untuk dimulakan
 • Persediaan pejabat dari rumah
 • Alat khas seperti kamera yang bagus untuk kelas fotografi, alat muzik untuk kelas muzik, atau bahan memasak untuk kelas memasak anda.

2. Mulakan kelas bimbingan dalam talian anda untuk pelajar

Kira-kira 1.716 bilion pelajar terjejas akibat wabak Covid 2019 ini. Pakar percaya 99.4% populasi pelajar dunia menderita kerana penutupan institusi pendidikan yang berleluasa.

Angka tersebut cukup untuk menunjukkan betapa pentingnya kelas bimbingan dalam talian yang diperlukan pada masa krisis ini.

Sekiranya anda berasal dari sektor pendidikan atau bidang profesional lebih baik sekiranya anda mengatur kelas bimbingan dalam talian anda sendiri. Ini adalah idea perniagaan rumah yang bagus untuk dimulakan.

Anda juga boleh membuka satu kelas bahasa seperti Jepun, Mandarin atau Korea dimana boleh mengisi masa lapang bagi mereka yang berada di rumah.

Mengapa kelas bimbingan dalam talian?

Ibu bapa dan pelajar merasa bimbang kerana penutupan institusi pengajian. Semua orang ingin mencari tutor dalam talian yang baik untuk menampung semula apa yang tidak dapat dipelajari dan tertinggal sebelum ini.

Malah, orang ramai sudah mula menerima kaedah pembelajaran secara dalam talian di rumah semasa wabak pandemik ini. Tutor dalam talian diminati kerana lebih fleksibel dan menarik minat pelajar dengan munculnya pelbagai alternatif menarik yang boleh dicuba oleh pelajar dan guru.

Jadi, anda perlu membuat persiapan awal dan idea baru supaya pelajar kekal fokus dan memahami setiap pembelajaran dengan mudah.

3. Mulakan platform bebas

Terdapat pelbagai platform yang dapat membantu anda berhubung dengan majikan berdasarkan kemahiran anda. Kini anda boleh melancarkan platform freelancer anda sendiri dalam sehari.

 Ia dianggap sebagai salah satu idea perniagaan terbaik untuk memulakan dengan pengeluaran modal yang minimum.

Anda boleh menyenaraikan projek untuk sebarang kategori seperti:

 • Projek merancang laman web
 • Pemasaran kandungan bebas
 • Pemasaran media sosial
 • Projek Pemasaran Digital
 • Projek penjualan

Konsep pejabat maya mendapat banyak perhatian dari majikan dan juga pekerja.

Mengapa idea ini patut dimulakan?

Kerana wabak Covid ini banyak profesional berbakat dihentikan. Ini telah menimbulkan peningkatan dalam platform freelancing dan sekarang adalah masa terbaik untuk menyerlahkan bakat tersebut dan mendapatkan pendapatan yang lumayan.

4. Memulakan perniagaan servis rumah dalam talian

Dengan hampir setiap perniagaan beralih ke platform dalam talian, dan kebanyakan profesional bekerja secara langsung dari rumah, perniagaan servis rumah dalam talian dilihat menunjukkan peningkatan permintaan yang besar.

Bagi mereka yang sudah bersedia menjadi sebahagian daripada dunia perniagaan, mereka dapat memasuki saluran ini dengan pengeluaran modal yang minimum. Pelbagai servis boleh dilakukan seperti membersihkan rumah, membaiki sinki tersumbat, menukang dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, idea perniagaan servis rumah yang dicadangkan untuk individu yang berkemahiran dan mempunyai rangkaian profesional berkaitan perniagaan ini.

Soalan seterusnya timbul bagaimana dengan individu yang lain? Sekiranya anda tidak melihat diri anda sesuai, apa yang harus anda lakukan? Jangan risau! Masih banyak idea perniagaan lain yang menguntungkan untuk anda. Teruskan membaca.

Mengapa idea perniagaan ini boleh dimulakan?

Generasi sekarang merupakan pengguna terbesar perkhidmatan kediaman dalam talian kerana mereka juga merupakan pengguna internet terbesar.

Gaya hidup yang sibuk mendorong mereka untuk memilih perkhidmatan servis rumah menjadikan permintaan melonjak semasa wabak pandemik ini.

5. Tubuhkan perniagaan penghantaran anda sendiri

Perniagaan penghantaran dalam talian meningkat pesat. Pada masa ini, dunia lebih memilih kaedah membeli-belah secara dalam talian. Malah aktiviti ini mungkin terus berjalan walaupun selepas COVID-19. Banyak syarikat penghantaran makanan dalam talian yang ada di pasaran.

Mereka melakukan ini kerana kebaikan itu dapat berbalik untuk diri mereka juga. Jadi, ini bukan lagi alasan untuk tidak memulakan perniagaan penghantaran ke rumah orang lain.

Sekiranya anda tertanya-tanya, perniagaan apa yang hendak dimulakan, jadi ini ialah senarai idea perniagaan yang diianggap sebagai salah satu perniagaan termudah untuk dimulakan.

Anda boleh memulakan perniagaan penghantaran anda untuk:

 • Penghantaran farmaseutikal
 • Penghantaran barang runcit
 • Penghantaran barang keperluan harian

6. Sediakan perkhidmatan sewa dalam talian

Tidak mengapa jika anda masih tidak yakin dengan idea yang dinyatakan di atas. Terdapat kemungkinan bahawa anda mungkin bimbang untuk menyimpan semua barangan dan tidak dapat menyumbangkan sumbangan dalam idea perniagaan yang dibincangkan.

Jadi, kita terus melangkah ke hadapan, anda juga boleh memulakan dengan memiliki pasar sewa di mana anda boleh menghubungkan pencari dengan pembekal.

Terdapat banyak idea pasaran sewa yang boleh anda pilih

 • Penyewaan Pakaian
 • Penyewaan Buku
 • Sewa Harta
 • Penyewaan Perabot
 • Penyewaan Tempat Letak Kereta

Mengapa perlu memilih idea perniagaan ini?

Perniagaan sewa kekal sebagai salah satu kaedah yang mudah dan kurang bersaing dengan yang lain. Terdapat pelbagai pilihan yang boleh anda pilih dan menerokai pelbagai jenis barangan.

Secara kebiasannya, servis sewa ini boleh di luar talian atau offline dan pandemik Covid ini menunjukkan kepada kita bahawa servis ini juga boleh dilakukan di dalam talian.

Kesimpulan

Kesimpulanya, kita semua menghadapi kesusahan ketika wabak pandemik ini. Namun kita tetap harus optimis dan progresif dengan setiap keputusan yang dilakukan demi meneruskan kelangsungan hidup.

Pilihan di tangan anda dan mana-mana idea perniagaan dalam talian yang dibincangkan di atas moga membantu. Selamat berjaya!

Tinggalkan Pesanan

Ketahui lebih lanjut tentang Hustleaim.com

Tentang Hustleaim.com

Bukan Mudah Untuk Mudah
Klik Disini

Kalau kita melalui jalan yang susah, barulah kita menghargai dan menemui jalan yang senang

Tan Sri Syed Mokhtar
Stay Updated

Dapatkan Tips Kewangan Yang terbaru dari Hustleaim.com